Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

A híres marokkói szőnyegek - Beni Ouarain

A marokkói Beni Ourain törzs 17 különböző kisebb berber törzsből áll, amelyek az Atlasz-hegységben élnek. Néhányan az alföldre költöztek és ott gazdálkodnak, de sokan még mindig a juhokat tenyésztik a magasabb hegyvidékeken. A juh kiváló minőségű gyapjúval rendelkezik, amelyből a gyapjúfonal készül és amiből a Beni Ourain törzsek csodaszép szőnyegeket készítettek és szőnek a mai napig is.
Bizonyos marokkói törzsek a színeket részesítették előnyben. A természetes színezékeket kizárólag Marokkóban használták a 20. század közepéig/végéig. A természetes színezékek között szerepelt többek között a henna, a mandulalevél, az indigó, a vas-szulfát és a bíbortetű. Az igazi hiteles évjáratú és a 20. század közepén felfedezett ( mid-century ) Beni Ourain szőnyegek kifinomult és egyszerű megjelenést adnak minden szoba dekorációjához. A mid-century időszak híres designerei előszeretettel használták ezeket a szőnyegeket és mai napig töretlen a népszerűségük.

Többnyire nők szövik a szőnyegeket. Beépítik a személyes tapasztalataik alapján kialakított formaelemeket a szőnyegek kialakításához. A mintát általában a természeti jelenségekre és a mindennapi élet olyan vonatkozásaira hozták létre, mint a születés, termékenység, természet, nőiesség, vidéki élet, hiedelmek.

Néhány Beni Ourain törzsbéli ember hitt abban, hogy a szőnyegek még a gonosz szellemeket is távol tudják tartani. Ezért meggyőződéssel szőttek olyan mintákat, jeleket, amik szerencsét hozó varázserővel bírtak, megvédi őket a gonosz szem elől és szerencsét, jólétet hoznak.

A Beni Ouarain szőnyegek hagyományos stílusa és mintái többnyire geometriai fekete vagy barna vonalakból állnak, amelyek absztrakt és gyémánt alakzatokat hoznak létre krémes vagy fehér alapon. Ezen szőnyegek többségén nincs keret, és némelyiknek egyáltalán nincsenek rojtjai vagy csak az egyik végén. A szőnyegek kézi szövésűek, és akár egy életen át kiszolgálja a használóját.

Eredetileg ezeket a berber szőnyegeket ágytakarókként vagy takaróként használták, nem pedig dekoratív padlóburkolatokként. A kényelmes használat érdekében „laza felépítésűek” voltak, vastagságuknak és puhaságuknak köszönhetően melegen tartották az Atlasz-hegységben élő nomádok menedékét.

A csomókat nagyon specifikusan csomózzák. Egyes minták tartalmaznak talizmán szimbólumokat, az ókori berber ábécé karaktereit és a régi Navajo indián szőnyegekre emlékeztető geometriai mintákat.

A vintage Beni Ourain szőnyegek színezetükben többnyire semlegesek és elvont mintázatúak. Ezért könnyen beépíthetők a mai modern dekorációkba. Sokoldalú modernista megjelenésük a meglehetősen alacsony árfekvésükkel kombinálva könnyű választást tesznek lehetővé a vásárlóknak.

A régi Beni Ourain szőnyegeket nem tömeggyártásban gyártották. Nincs két egyforma darab, és mindegyiket úgy állították elő, hogy ellenálljon az idő próbájának. Sok kereskedő értékesíti az ilyen típusú berber szőnyegeket. Néhány szőnyeg régi, mások újak, egyes darabok "középkorúak" és ezek a tényezők az érték szempontjából fontosak! A vintage darabok mindig nagyobb értéket képviselnek, mint az újak.
Sok Beni Ourain szőnyeg a huszadik század közepéből származik, és ezeket egyre nehezebb megtalálni. Az új „Beni Ourain szőnyegek” nagy részét nem Marokkóban gyártják, de a viszonteladók továbbra is rájuk hivatkoznak, mivel a terveket utánozás céljából hozták létre.

Nem igényel szakértőt, hogy képes legyen megkülönböztetni a valódit a másolatoktól vagy akár új társaktól. Az idősebbek lágyabb, rugalmasabb textúrájúak és sokkal érdekesebbek a kialakításukban.

Ezen kívül a „valódi” szőnyegeket soha nem gyártották szélesebb méretben, mint körülbelül 210 cm, tehát ha egy Beni Ourain szőnyeggel találkozik, amely ennél szélesebb akkor nagy eséllyel az újonnan gyártott szőnyeg, amelyet Marokkóban régen nem szőttek!

A marokkói csodálatos vintage Beni Ourain szőnyegeknek olyan modern jellemzői vannak, amelyek összekapcsoljál azokat a világhírű mid-century tervezőkkel, mint Alvar Aalto, Le Corbusier, Charles és Ray Eames, Frank Lloyd Wright, Marcel Breuer és Arne Jacobsen.
A hosszú szálú szőnyegek voltak a legfontosabb belső kiegészítők a 20. század közepi otthonokban. A marokkói Beni Ourain szőnyegek kifinomult jellege pedig még fényűzőbb és ízlésesebb volt bármi más alternatívánál.

A marokkói Beni Ourain szőnyegek, mivel azokat a 20. század legnagyobb tervezői széles körben használták, a klasszikus modern stílus megszületésének és a korszak meghatározó elemeivé váltak.

Ezeknek a kivételes szőnyegeknek gazdag textúrája, elegáns színe és rejtélyes felületi megjelenése van. A tulajdonságok ilyen kombinációja révén a vintage Beni Ouarain marokkói szőnyegek a legfontosabb kiegészítők a minimalista dekorok kiemelésében és annak bizonyításában, hogy a kevesebb- több.

A történelem egyik csodálatos véletlene, hogy egy csoport - a félig nomád marokkói törzsi emberek esztétikai értékeit annyira csodálták a huszadik század közepi belsőépítészek Észak-Amerikában és Európában egyaránt.

Valójában a csodálatos véletlen sorozat, amely egy ilyen izgalmas fejleményt eredményezett - a Beni Ourain pásztorok és kecskepásztorok, akik finom gyapjúhoz jutottak, az Atlasz-hegységben való elhelyezkedésük, hagyományos életmódjuk és a formatervezés gyors változásai amik a háború utáni időszakban történtek a nyugati világban - valójában egy olyan találkozás, amely furcsa, mint egy kitalált történet, de nagyon is valóságos!

A marokkói szőnyegek általában gyönyörű népművészeti alkotások . Képzetlen személyek által, a világtól eldugott helyekben készített szőnyegek bepillantást nyújtanak az őket alkotó kézművesek lelkivilágába. Nem kétséges, hogy sokkal fejlettebbek voltak, mint amit a legtöbb ember gondol róluk, és ez a különlegesség vonzza a művészeket és a felhasználókat egyaránt.

A minőségi marokkói szőnyegek iránti igény magasabb, mint valaha. A rengeteg érdekes kulturális tényező miatt, amelyek egyedi és fantasztikus stílusukat adták számukra, a marokkói szőnyegeket csodálják és keresik az egész világon, mind a szakértők, mind laikusok egyaránt.

 
Az oldal tetejére