Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Boucherouite szőnyegek és fenntarthatóság

Amikor először kezdtünk a szőnyegek felé kacsintgatni az egyik beszerező utunkon és megláttam egy „össze-vissza színes” rongyszőnyeget, kicsit fintorogva fordultam el tőle, mondván ismerős ez nekem a múltból és nem látok ebben semmi szépet. Aztán elkezdtük komolyabban szemügyre venni a szőnyegeket, személyes, egyedi rendeléseket kiszolgálni, vagyis konkrét elképzelések és vevői igények alapján kerestünk különböző – de leginkább Beni Ouarain típusú – szőnyegeket. Ahogyan egyre jobban megismertem a marokkói szőnyegeket, egyre nyitottabb szemmel kezdtem nézni azokat és észrevettem magamon, hogy minél többet látok, annál többet meg szeretnék ismerni! A harmadik-negyedik szőnyegvadászatunk alkalmával jártunk egy kézműves fesztiválon az Atlasz-hegység lábánál fekvő egyik városkában. Ott a környékbeli kézműveseket tömörítő szövetségek állították ki a legszebb darabokat.
Művészi Boucherouite szőnyeg részlet ( fotó: Marand )

A legkülönfélébb típusokat láthattuk ott: Azilal, Boujad, Beni Mrirt, Beni Ouarain, Zanafi és megannyi Boucherouite szőnyeg állt halomban!
Beni Mellal (fotó: Marand)
Kézműves fesztiválon Beni Mellal-ban. Zanafi és Beni Ouarain szőnyegek. Fotó: Marand

Ott történt meg bennem az átalakulás, vagyis megtapasztalhattam, hogy micsoda művészi értéket hordoznak ezek a típusok is! Emlékszem, hogy milyen szép színkombinációkban, milyen sokféle mintázatú, már-már műalkotást láttam ott! Előttem vannak a kedves mosolyú lányok, asszonyok, akik a sátrakban ültek, mint kiállítók! Az eső sokszor nem volt kegyes és november lévén hideg is volt arrafelé a hegyekben. Mégis az a fesztivál úgy él az emlékezetemben, mint egy csodás napsütéses nyaralás!

Mit is jelent a boucherouite szó pontosan? Kiolvasni sem könnyű, nemhogy kimondani! Nos, úgy ejtjük: buseruet. Jelentése rongyból készült. Így már milyen egyszerű!

A berber nők nem csupán gyapjúból vagy pamutfonalakból készítettek régebben sem szőnyeget, hanem amiből tudtak ( újrahasznosított szőnyeg, gyapjú, pamut, nylon, műszál, műanyag zsákok), abból szőttek hagyományaik szerinti mintákkal. A 20. század közepétől indult el ez az irányzat, ami már továbbfejlődött és az asszonyok sok esetben különleges művészi érzékkel, ötleteiket improvizálva szövik a szebbnél-szebb darabokat. Marokkóban sok ruházati márka varrat, így rengeteg a hulladék is, amiket a piacokon kilóra, hatalmas zsákokban vehetnek meg a szőnyegszövők. Ezeken kívül pedig a használt ruhák újra feldolgozása is jellemző! Fantasztikus újrahasznosítás ez, ami igazán új életre kelti az amúgy szeméttelepre szánt textíliákat.

Előnyei:
-Tisztítása egyszerű, kényelmes. Ha szeretnénk, akkor kimoshatjuk, de egyszerű kirázással portalaníthatjuk, vagy akár porszívózhatjuk is.
-Rendkívül tartós, strapabíró
-Fenntartható
-Egyedi
Hol használható?
-Gyerekszobákban, előszobában, közlekedőkben, étkezőben, konyhában, nyaralóban.
Milyen stílushoz?
Skandináv, Modern, Etno, Eklektikus, Bohém, Costal, Mid-century modern
Az oldal tetejére